Jaarthema 2017-2018

Deze tekst is afkomstig van de website van Scouts en Gidsen Vlaanderen.

Allemaal, abnormaal!

Om de zoveel jaar duikt de vraag weer op naar het engagement van leden, leiding en ook ouders. Hoe zorgen zij er samen voor dat scouting tof en leerrijk is, een vriendenthuis biedt, kinderen en jongeren doet openbloeien, en ga zo maar door? Er zijn véél ingrediënten te bedenken die helpen om scouting zinvol te maken voor iedereen. In deze visietekst noemen we er al een pak bij naam.

Om het wat overzichtelijk te houden, laten we die ideeën op je in zes stadia in scouting, lees vooral verder!

Eén ding is zeker. Willen we dat wijzelf, onze leden en onze omgeving trots op scouting zijn (en blijven), dan mag ons engagement niet bij woorden blijven. Actie dus: Scouting? Gewoon doen!

Lid worden ...

Inschrijvingsformulier invullen, oké. Maar wat speelt nog allemaal een rol om leden echt lid te kunnen laten worden?

  • Heeft het die nieuwe kapoen of verkenner op maat van zijn/ haar leeftijd en afkomst voldoende info over scouting in jouw groep?
  • Verwelkomen we nieuwe leden met voldoende zorg?
  • Zijn ook de ouders 'mee', en vertellen we onze verwachtingen tegenover hen om vergaderingen, weekends en kampen vlot te laten verlopen?

Lid zijn

Vrij spel kan eens leuk zijn, maar scouting is natuurlijk niet uitsluitend vrij spel. We nemen onze kapoenen 'gewapend' met zaklamp mee in hun eerste duister bos en al regent het pijpenstelen, onze zotverklede givers bijten door tot ze hun geheime bestemming bereiken. We doen het gewoon! Op het einde van elke straffe ervaring en verlegde grens, zeggen we die leden: ' Goed gedaan, zeg!'

Soms vinden leden een spel te gek, soms ook niet, maar scouting is: give it a chance, just do it, en oordeel achteraf! Toch is 'Lid zijn' ook: 'betrokken worden '. Want hoeveel trotser en meer gemotiveerd zijn onze leden wel niet, als ze mogen mee beslissen wat ze gaan doen?

Lid blijven

Van tak veranderen is altijd een beetje nieuw zijn in scouting. En als kapoen overgaan naar de welpen is iets heel anders dan pakweg de gidsentak inruilen voor de jintak. Zijn onze takovergangen uitdagend en positief voor iedereen? Maar ook: dagen we onze leden positief uit om zich 'te smijten' in een nieuw luik van hun carrière?

En als leden bij hun huidige tak blijven: vertellen we hen dan op kamp dat ze volgend jaar nestleider of patrouilleleidster kunnen worden, en wat dat zoal inhoudt? Houden we met onze leden gesprekken over de plaats van scouting tegen de achtergrond van hun drukke bestaan – thuis, school, de turnkring of de fanfare, oma en pépé, de tekenacademie, internet en festival huppeldepop? Durven we een jonggids die plots minder komt opdagen, vriendelijk aan te spreken: "Wat scheelt er en hoe lossen we het op? "

Leiding worden

Zo spraken alle groepsleid(st)ers op hun congres in 2011: "Laat ons oudere givers en jins méér tonen wat leiding in onze groep allemaal doet, wat van hen verwacht zal worden". Maar ook:" We moeten naar hun vragen luisteren en hun interesses ernstig nemen. Op die manier kunnen we givers en jins tijdig helpen en bijstaan om al hun onzekerheden van de baan te werken."

Dit jaarthema biedt het ideale moment om toch maar eens een draaiboek 'leidingsindeling te maken'! Ken je de cursus voor Jins ('jintro') of 'animatorcursus' voor leiding? Bijna gratis en 'goed poeier' om als leid(st)er sterk(er) in je schoenen te leren staan! Niet te vergeten: tijdens het straffe jaar 2012-2013, verschijnt een zéér handige publicatie "In" Leiding'. Daaruit kan je een pak wijsheden halen om jezelf als leiding te ontplooien.

Leiding zijn

Leiding zijn is niet alleen ergens een namiddag in het weekend. Maar ook: takraad, opruimen, eetdagen organiseren ... . Laat dit een jaar zijn van een open discussie over engagement: " Wat moet iedereen doen in je groep, welke engagementen zijn surplus? En waarom?"

Ontdek de wondere wereld van jullie blinde vlek als groep, of dat nu deelnemen aan Herfstontmoeting is, een techniekenvorming of een pracht van een goede daad verzetten!

Vraagske nog: dagen we elkaar voldoende uit als leiding onder elkaar? Zeggen we voldoende tegen de stille genieter, 'jij een idee? Laat gerust horen!' en tegen de slaapdronken leiding 'opstaan en gaan!' ...?

En last but not least, houden we voldoende ontspanning met iederéén van onze leidingsploeg, als vrienden onder elkaar? Ontspannen samenzijn vergroot de kracht voor nieuwe gezamenlijke inspanningen!

En leiding blijven!

Want zij die leiding gaan worden, hebben nog het meest van al iets aan leiding met ervaring. Beste 'anciens': als je twijfelt over dat extra jaar leiding geven, bedenk dan dat jouw kennis veel kan betekenen voor anderen. Een generatiekloof(je) zal altijd bestaan omdat de tijd niet stilstaat, maar als 'ancien' kan jij wel inspireren!

Toch je hoogtepunt bereikt als leid(st)er, maar zin in iets nieuws? Wees welkom in je district, gouw of in een nationale ploeg, waar voor elk wat wils te vinden is! Ook voor mensen zonder een verleden in scouting is daar plaats!

"SCOUTING? GEWOON DOEN!" betekent dus:

... dat jij als leid(st)er en jullie als tak, als leidingploegje, als groepsraad zelf bepalen welk ideeën het meest jullie aandacht verdienen. Beschouw het als voorzetten die jij, die jullie, binnenkoppen.

Succes met het scoren, en vergeet niet ... wie 'niets' doet, kan ook 'niets goeds' doen!

De nationale leiding